WAT IS INFRAROODVERWARMING?

Als wij aan warmte denken, dan zien we in onze gedachten meteen de zon opkomen. Wanneer de zon gaat schijnen, voel je direct de kracht van straling. Dit is infraroodstraling. Infraroodstraling is een elektromagnetische golf die onder het rode licht ligt. Hierdoor is het niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Eigenlijk is het heel eenvoudig. De stralingswarmte verwarmt niet de lucht, maar hij wordt direct geabsorbeerd door objecten. Denk hierbij aan muren, meubels, maar ook mensen. De infraroodstraling wordt door de huid opgenomen, waardoor er direct een aangenaam gevoel ontstaat. De objecten slaan de warmte op en geven deze warmte geleidelijk af aan de ruimte. Zo kan je met infraroodverwarming heel gericht verwarmen (lokaal), maar ook gehele ruimtes of gebouwen op temperatuur brengen. Een infraroodpaneel straalt aan alle zijden om zich heen en zorgt ervoor dat alle massa in de ruimte wordt opgewarmd. Meubels, wanden en vloeren nemen deze straling op, krijgen een verhoogde temperatuur en geven het vervolgens weer af aan de ruimte. Binnen 10 minuten is het infraroodpaneel van ETHERMA volledig opgewarmd en geeft dan ook direct de straling af. Met infraroodpanelen is het mogelijk om je gehele woning, of bepaalde ruimtes, te verwarmen zonder gas.

INFRAROODVERWARMING: VOORDELEN & NADELEN.

Infraroodverwarming kent vele voordelen. Hieronder de voordelen op een rijtje:

 • Infraroodverwarming is toe te passen in elke situatie
 • Infraroodverwarming is snel en eenvoudig gemonteerd, alleen een stroompunt nodig
 • Verwarmen met infraroodverwarming zorgt voor besparing op je energierekening
 • Infraroodverwarming creëert een gezond en comfortabel klimaat
 • Infraroodverwarming beperkt luchtcirculatie en dwarrelend stof
 • Binnen 10 minuten is een infraroodpaneel opgewarmd
 • Infraroodverwarming is onderhoudsvrij
 • Infraroodverwarming heeft een lange levensduur
 • CO² vrij verwarmen, geen gas nodig

Infraroodverwarming kent meer voordelen, dan nadelen. Toch zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

 • De juiste warmteverdeling is zeer belangrijk. Zo kan het zijn dat je in grotere ruimtes meerdere infraroodpanelen nodig hebt.
 • Er is een stroompunt nodig om de infraroodpanelen aan te sluiten
 • Het is niet mogelijk om met infraroodverwarming te koelen

HOE WERKT INFRAROODVERWARMING?

Het verschil tussen convectiewarmte en infraroodverwarming. Radiatoren of vloerverwarming die aangesloten zijn op een cv-ketel, verwarmen de lucht in de ruimte. Warme lucht stijgt op, koelt vervolgens weer af en daalt weer. Hierdoor ontstaat er luchtcirculatie in de ruimte. Een infraroodpaneel straalt aan alle zijden om zich heen en zorgt ervoor dat alle massa in de ruimte wordt opgewarmd. Meubels, wanden en vloeren nemen deze straling op, krijgen een verhoogde temperatuur en geven het vervolgens weer af aan de ruimte. Binnen 10 minuten is het infraroodpaneel van ETHERMA volledig opgewarmd en geeft dan ook direct de straling af. Met infraroodpanelen is het mogelijk om je gehele woning, of bepaalde ruimtes, te verwarmen zonder gas.

Hoe werken infraroodpanelen?
Infraroodpanelen kan je bevestigingen aan de wand of aan het plafond. Een infraroodpaneel heeft ongeveer een opwarmtijd nodig van 10 minuten. Het infraroodpaneel gaat infraroodstralingswarmte afgeven zodra het opgewarmd is tot ca. 90 - 120 °C. Deze stralingswarmte zorgt ervoor dat alle objecten in de ruimte worden opgewarmd. Dit betekent ook dat alles "lauw" gaat aanvoelen. Deze objecten geven vervolgens de warmte geleidelijk af aan de ruimte. Zo kan je met infraroodverwarming volledige ruimtes verwarmen en toepassen als hoofdverwarming.